dinsdag 22 april 2014

4 redenen waarom marktplaats je leven verrijkt (marktplaats-monologen II)

Jeroen noemt mij een "marktplaatsofiel". Vrijwel alles bij ons in huis komt van marktplaats. Stoelen, kasten, kleding, vazen, babymeubilair. Zelfs de kat komt van marktplaats. Zelf noem ik mij liever “marktplaatsoloog”, oftewel hoogleraar aan de hogere school voor marktplaatskunde. Want marktplaats is geen hobby maar een levensfilosofie en complex vakgebied ineen. Vanuit die hoedanigheid deel ik graag de 4 redenen waarom marktplaats je leven verrijkt:


1. Op marktplaats is je euro een daalder waard

De eerste reden is je ongetwijfeld welbekend: het is goedkoop. Een leren rokje voor een paar euro, een vintage oranje kuipstoeltje voor € 50 of die vier jaar oude Siematic keuken voor € 450. Je bent Nederlander of je bent het niet. Iedereen wordt blij van mooie spullen die zo goed als gratis zijn. En marktplaats staat er vol mee. Bovendien krijg je bij veel gekochte items als bonusaanbieding het levensverhaal van de verkoper op de koop toe.

2. Je leert je buren beter kennen

De tweede reden is wellicht minder bekend: dankzij marktplaats ben je nooit meer om een praatje verlegen als je op straat onverhoopt je buren tegenkomt. Marktplaats heeft sinds een tijdje een handige functie waarbij je kunt zien wat er in je buurt wordt verkocht. Zo kom je er achter dat de buurman vier huizen verderop (zonder kinderen!) zijn collectie Pokémonkaartjes wegdoet. En vermoedelijk gaat de vader of moeder van je overburen naar het bejaardentehuis, want zij verkopen zulke oude meuk. Dergelijke ontdekkingen zijn een handige ijsbreker in de supermarkt. Soms ontdek je ook onvermoede kanten van je buren. Bijvoorbeeld omdat ze een gebruikte grenenhouten doodskist op marktplaats aanbieden voor 75 euro. (Er wordt nog flink op geboden ook.) Dan kun je op de groenteafdeling nog eens informeren: wie is er dood? En had die persoon geen overlijdensverzekering of erfenis?

3. Je leert de rest van NL beter kennen

Op de derde plaats is marktplaats een verrijking van je leven omdat je een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving te zien krijgt. Iedere keer vind ik het weer spannend als de deur open gaat. Je hebt net een uur gereden naar Wapserveen voor die vintage retro stoel fauteuil okergeel met groene bloemen. Je staat oog in oog met Johan met wie je een vurige mailwisseling hebt gehad over de kleur en prijs van de stoel. Hoe vurig is Johan in het echt? Is hij jong of oud? Knap? Gaat ‘ie gekleed in een streepjesshirt of trainingspak? Verzamelt hij Boerenbondservies? Kortom: marktplaats is een interessant sociologisch experiment. Heel de Nederlandse samenleving is aanwezig op de digitale markt. De ene keer klepper je aan de koperen deurschel van Marie-Eloise en Bart-Jochem, de volgende keer druk je de muziek-bel bij Arie en Pamela in. Door marktplaats kijk je over de muurtjes van je eigen sociale kolonie.

4. Je houdt er een mooi product óf een goed verhaal aan over

Tot slot kan simpelweg geen winkelbeleving tippen aan de avonturen die je via marktplaats beleeft. Gewone winkels zijn klantgericht en ingericht op voorspelbaarheid en gemak. Bij marktplaats zijn motieven en verhoudingen grillig. Dus ieder contact tussen verkoper en koper is het opnieuw zoeken naar balans. Vaak gaat dat goed. Maar soms is er geen klik tussen koper en verkoper en komt het niet tot een transactie. Meestal houd je er dan wel een goed verhaal aan over. Zoals Hanneke, die een kek paars met roze wielrenbroekje op marktplaats vond. Er werd wat heen en weer gemaild over de maat. De verkoopster vroeg of Hanneke een foto van zichzelf kon sturen, zodat ze een inschatting kon maken of het broekje zou passen. 'Raar', dacht Hanneke, 'maar ach, misschien ook wel handig'. Nog voor ze de foto kon maken, kreeg ze zelf al een foto van de vrouw...die een man bleek te zijn. Hij stuurde een close-up van zijn stijve piemel in het paars met roze wielrenbroekje. Einde transactie. Geen wielrenbroekje, maar wel een fijn verhaal.

Heb jij ook een mooi avontuur beleefd via marktplaats? Of heb je nog aanvullende redenen waarom marktplaats je leven verrijkt? Laat het me weten. Ik ben benieuwd!


Lees ook: Lamp met een levensverhaal (marktplaats-monologen I)

2 opmerkingen:

  1. Whahahaha, oké, nu moet ik écht even reageren. Ik vind zojuist via Blogsociety je blog en ik lig hier in een deuk om je verhalen. Ik ga je volgen! (Ow dat klinkt ineens heel dwingend, ik ga je volgen! Nou je begrijpt wat ik bedoel :) )

    BeantwoordenVerwijderen